Rólunk


Az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége (ÖTOSZ) neve a tűzoltóságok, a tűzoltókkal együttműködő szervezetek és személyek vagy a tűzoltók iránt érdeklődők számára ma már sok helyen ismerősen cseng. Mindez annak köszönhető, hogy több mint tíz éve elindult egy folyamat, melyben nagyon sokan, nagyon sokat dolgoztak és céltudatos tevékenységük eredményre vezetett.

A szövetség 1995-ben történt megalakításakor Gombor István alapító, korábbi elnök szerint „a Dunaparti Csónakház éttermében Százhalombattán kételyek, de inkább bizakodás közepette” döntöttek az érdekképviseleti szövetség létrehozásáról. A 14 alapító között voltak magánszemélyek, létesítményi tűzoltóságok, önkéntes tűzoltóságok és egy, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség is. Fő célkitűzésünk, hogy tagszervezeteink boldogulását, hazánk polgárainak védelme, a lakó és gazdasági környezet tűzbiztonságának növelése érdekében kívánjuk segíteni. A települési önkéntes tűzoltóságok köztestületként, a főállású létesítményi tűzoltóságok pedig önálló jogi személyként vagy a vállalaton belül működnek, de vannak önkéntes létesítményi tűzoltóságként és önkéntes tűzoltó egyesületként működő tagjaink is.

A szakmai érdekvédelemben tagszervezeteinket érintő ügyekben kizárólagos képviseletre, egyéb, az ország tűzbiztonsága szempontjából fontos területeken a társszövetségekkel, Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségével (HÖTOSZ) és a Magyar Tűzoltó Szövetséggel (MTSZ) partneri együttműködésre törekszünk.

Munkánkat befolyásoló jogszabályok megalkotásáért, a tűzvédelem irányításáért felelős Önkormányzati Minisztériummal és a szakmai felügyeletet ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal igyekszünk folyamatos, korrekt kapcsolatot tartani.

Fő célkitűzéseink a következő években:

  • az önkéntes tűzoltóságok anyagi helyzete a feladattal arányosan javuljon, ennek érdekében szorosabb együttműködés legyen a tűzoltóságok és a működési területük önkormányzatai között,
  • erősíteni kívánjuk az önkéntes tűzoltói tevékenység vállalásának ösztönzését, az ehhez szükséges feltételek javítását,
  • partner szövetségekkel, és a szakmai felügyelettel folyamatos párbeszédre törekszünk, szorgalmazzuk az ország tűzvédelmi koncepciójának mielőbbi közös kidolgozását.

Mindezen célok elérésében számítunk tagszervezeteink, támogatóink és partnereink együttműködésére, és minden lehetőséget megragadunk, ami törvényes és tisztességes.

 

Balog László

LÖTOSZ elnök