Hírek


Alkalmi bélyegsoron a 150 éves MTSZ

2020-04-30 08:46:58

A Magyar Posta alkalmi bélyegsor kibocsátásával emlékezik meg a Magyar Tűzoltóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség alapításának 150. évfordulójáról. 

A bélyeg kibocsátásának napja május 4-e, Szent Flórián napja, amely a tűzoltók védőszentjének ünnepe. Magyarországon 1991 óta ünneplik ezen a napon a tűzoltókat. Az övék az egyik legnagyobb bizalmat élvező szakma és társadalmi hasznosság szempontjából is évtizedek óta az élmezőnybe sorolják őket. A Magyar Tűzoltóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség 150 évvel ezelőtt alakult meg.

Magyarországon először a XVII. században a diák-tűzoltóságok megalakulásával jöttek létre az első, önkéntes alapon szervezett tűzvédelmi erők. Európában az elsők között önkéntes tűzoltó szervezetet a történet Magyarországon Aradon hoztak létre 1835-ben. A szabadságharc lezárását követően a Habsburg birodalom sokáig nem engedélyezte az önkéntes tűzoltó-egységek működését, így a Soproni Tűzoltó- és Tornaegylet csak 1866-ban, míg a Pesti Tűzoltó-egylet, illetve a főfoglalkozású (hivatásos) tűzoltóság 1870-ben – mindkettő Gróf Széchenyi Ödön vezetésével – kezdhette meg működését. Ezt követően már sorra alakultak más városokban, falvakban és községekben is a különböző tűzoltó egyletek és egyesületek, valamint tűzoltóságok.

Az idei évben, a jelenlegi pandémiás helyzetben ünneplés helyett – hűen esküjükhöz – önzetlenül és bátran állnak helyt tűzoltóink és nyújtanak segítséget a hivatásuknak megfelelően.

Az évfordulóról a Magyar Posta alkalmi bélyegsor kibocsátásával emlékezik meg.

A 125 forintos bélyegképen a budapesti tűzoltóság első főparancsnoka, a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség első elnöke gróf Széchenyi Ödön látható. A másik címleten a tűzoltóság védőszentje Szent Flórián, mellette pedig az 1871. szeptember 17-i pesti tűzoltógyakorlatról készített metszet részlete és a tűzoltójelkép található.

Az alkalmi borítékon egy tűzoltó zászló részlete, a bélyegzőben pedig a tűzoltójelkép stilizált rajza látható.

A kétcímletű bélyegsorozat Kara Orsolya grafikus tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma által biztosított forrásanyagok felhasználásával. A bélyegek a kijelölt postákon és a posta.hu-n is megvásárolhatók.

Vissza